Εκλογαί.

6 Comments Published by the ibt on Friday, May 04, 2007 at 1:12 AM.

Από ό,τι κατάλαβα, κάποιοι σήμερα εξέλεξαν Σταρ Ελλάς 2007 και κάποιοι άλλοι (εμείς εδώ) νέο δήμαρχο Ziegendorf!

Ναι ναι, σήμερα είχαμε δημοτικές (και κομητειακές;) εκλογές εδώ, στο ένδοξο Ziegendorf και η φούρια είχε ξεκινήσει μέρες τώρα. Το πρωί, ενώ έτρεχα να προλάβω μια διάλεξη, με σταμάτησαν δύο κομματόσκυλα που την είχαν στήσει έξω από την πόρτα μας. Ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα σε τελείως αμερικάνικη πολιτική συσκευασία, με μπλε κοστούμια και ταγιέρ, στα πέτα τον οποίων είχαν καρφιτσωμένους αυτούς τους τεράστιους χάρτινους φραμπαλάδες με τις δύο κορδέλες που κρέμονται. Ξέρετε, αυτά τα Pedigree βραβεία που κολλάνε στα λαμπραντόρ όταν κερδίζουν στα καλλιστεία.
-"Γνωρίζετε ότι σήμερα έχουμε εκλογές;" με ρώτησε με αστραφτερό χαμόγελο η γυναίκα.
-"Βεβαίως, διότι οι συντηρητικοί μας έσπασαν τα αρχίδια τόσες εβδομάδες με τα spam mail τους, σκέφτηκα αλλά απάντησα πως δεν είμαι Βρετανός υπήκοος.
-"Δεν έχει σημασία, αφού είστε εγγεγραμμένος κάτοικος στο δήμο Ziegendorf, έχετε δικαίωμα ψήφου."
-"Σοβαρά; Μπορώ δηλαδή να υποστηρίξω το δήμαρχο που υποσχέθηκε μέριμνα για τα πρόβατα και τις κατσίκες μας;" ξανασκέφτηκα, αλλά τελικά απάντησα πως δε γνωρίζω το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας κι έτσι δε με ενδιαφέρει το -κατά τα άλλα πολύτιμο- δικαίωμα που μου παρέχουν.

Δεν γνώριζα καν ότι έχω δικαίωμα ψήφου στην Αγγλία. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί και πώς. Δηλαδή πάει όποιος να 'ναι στο εκλογικό, λέει "hello, I wanna vote" και το ρίχνει; Μερικές φορές φοβάμαι την ευκολία με την οποία γίνονται όλες οι διαδικασίες εδώ και σκέφτομαι πως αυτή η χώρα ίσως να χρειάζεται λίγη γραφειοκρατεία. Ο Will μου εξήγησε πριν λίγες μέρες ότι μπορείς να ψηφίσεις όπου θες. Και μάλιστα ότι αυτός έχει δικαίωμα δύο ψήφων, μία στο Ziegendorf και μια στον Άγιο Μπάμπη, από όπου κατάγεται. Βέβαια, αυτό δεν νομίζω να ισχύει. Γενικότερα, δεν εμπιστεύομαι τις γνώσεις των συμφοιτητών μου σε θέματα δημοκρατίας και εκλογών. Και αυτό συμβαίνει από τότε που είδα πως τα παιδιά του Course κάναμε την εκλογή των Student Reps, των εκπροσώπων μας δηλαδή προς τον Course Leader.

Εκείνη τη μέρα του Σεπτέμβρη, O Dave είχε αναλάβει δικαστικός. Έγραψε δηλαδή τα ονόματα των φοιτητών που ενδιαφέρονταν να γίνουν reps, σε μια κόλα χαρτί. Φαντάστηκα λοιπόν ότι στη συνέχεια θα τα διάβαζε και η ψηφοφορία θα γινόταν ανοιχτά, καθότι δεν υπήρχε χρόνος για ψηφοδέλτια και κάλπες. Ο Dave όμως έσκισε γύρω γύρω τα ονόματα φτιάχνοντας μικρά χαρτάκια τα οποία έβαλε όλα μαζί στο καπέλο του! Αμέσως, άρχισε να το ταρακουνάει με ενθουσιασμό, λες και κλήρωνε η λαχειοφόρος. "Έλα κυρία, τώρα που γυρίζει!". Ειλικρινά, εκείνη τη στιγμή ντράπηκα που ενώ κατάγομαι από τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία, συμμετείχα σε αυτή τη γελοία εκλογή - κλήρωση της Μενεγάκη για τηλεόραση 21''. Τα υπόλοιπα ζώα, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν είπαν λέξη! Ήρθε λοιπόν μπροστά του το λαγουδάκι του Playboy, διάλεξε τέσσερα χαρτάκια και του τα έδωσε. Ο Dave διάβασε τα ονόματα και οι υπερτυχεροί ανέβηκαν δύο σκαλάκια πιο πάνω από το λαό. Από εκεί έβγαλαν έναν μικρό προεκλογικό λόγο και στη συνέχεια, δια βοής (!) εκλέξαμε τον εκπρόσωπό μας. Φαντάζομαι πως στις δημοτικές εκλογές ακολουθήθηκαν πιο δημοκρατικές διαδικασίες...

Αν και δεν το περίμενα, οι κάτοικοι του χωριού φάνηκαν να ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν στο όλο προεκλογικό κλίμα. Το απόγευμα, ψάχνοντας για σπίτια, είδαμε εκτός από κι άλλους κυρίους με Pedigree, μικρές μονόχρωμες ταμπέλες με τη φράση "Vote Independent" ή "Vote Conservatives" στις αυλές των περισσοτέρων σπιτιών. Αυτό, σε σύγκριση με την ελληνική επαρχία, που βγάζει τους ήλιους του ΠΑΣΟΚ / τα "thumbs up" της ΝΔ / τα σφυροδρέπανα στα μπαλκόνια, μου φάνηκε πολύ πιο πολιτισμένο και σεμνό. Φαντάζομαι όμως ότι όταν ανακοινωθεί ο νικητής, οι Ziegendorfίτες και οι Ziegendorfίτισσες θα αφήσουν τις σεμνότητες και ξεχυθούν στην πλατεία με το μεγάλο πλάτανο όπου θα σουβλίσουν αγριογούρουνα και θα γλεντήσουν χορεύοντας καλαματιανά μαζί με το φρέσκο δήμαρχο του χωριού.

Στην Ελλάδα ποια βγάλατε;

6 Responses to “Εκλογαί.”

  1. # Blogger morpheous

    h idea na psifizoun oi dimotes (aneksartitos ethnikotitas ktl ktl ktl) stis dimotikes ekloges einai poly kalh!
    dld egw pou menw tosa xronia sto hrakleio pios o logos na mhn krino to melon tou dimou pou menw? giati na psifizw se ena dimo pou mou einai asxetos epidi exw ta xartia mou ekei?!
    prosopika simfwnw me afto!

    oson afora ton dave, me tromazoun afta pou les gia tous aglous genika! na dw pws tha ta dw tou xronou apo koda!  

  2. # Anonymous Anonymous

    Βασικά πού είναι ο Άγιος Μπάμπης;  

  3. # Blogger Idάκι

    Αχ μικρό μου αδαές πλασματάκι!!! Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; :ΡΡΡ

    Με το που πατήσεις το πόδι σου στην Αγγλία για δουλειά/σπουδές, και εφόσον είσαι υπήκοος της Ε.Ε., γράφεσαι αυτόματα στο voting registry. Έχεις τότε δικαίωμα να ψηφίσεις στις δημοτικές (mayor & council εκλέγονται σε διαφορετικές περιόδους) και κομητειακές εκλογές. Με 3 επιπλέον χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Αγγλία θεωρείσαι resident και ψηφίζεις και στις βουλευτικές. Επίσης πλέον υπάρχει το σύστημα του postal vote που σου στέλνουν το συγκεντρωτικό ψηφοδέλτιο που σε αφορά και σταυρώνεις όποιον θες και το στέλνεις πίσω τσαμπέ - ούτε ταλαιπωρία ούτε τίποτε. Συν το ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι σε ενημερώνουν διακριτικά - με φυλλάδια στο reception πχ. - για το πρόγραμμά τους, για να μην ψάχνεις τι στο καλό πρεσβεύουν. Επιπλέον για να μην απέχει το 90%, το ότι ενδιαφέρθηκες να εκλέξεις κάποιον καταγράφεται στο credit history σου και μετρά υπέρ σου στο μέλλον σε ό,τι θες να κάνεις.

    Άλλες ερωτήσεις;

    Τελικά μήπως να δώσω εξετάσεις για citizenship... όλα τα ξέρω η άτιμη χαχαχα :PPP  

  4. # Blogger Idάκι

    φτου κακά... voting registry= electoral registry (μα πώς μου ξέφυγε!!!) Έχει όλες τις πληροφορίες για το άτομό σου και είναι open to the public, από εκεί βρίσκουν οι telemarketing εταιρείες τα στοιχεία σου και σε πρήζουν καθημερινά μετά. Υπάρχει όμως το δικαίωμα να απαγορέψεις να σε παίρνουν με το να μπεις σε μια ειδική λίστα. Όταν με το καλό πας στο καινούριο σπίτι σου και ΑΦΟΥ έχεις κλείσει μερικά τηλέφωνα στη μάπα τους, θα σου πω πώς μπαίνεις :PPP  

  5. # Anonymous Anonymous

    Καλέ τη Δούκισσα!!! Δεν το'μαθες???
    Είναι η κόρη του παν-διάσημου τραγουδιστή Νίκου Νομικού (ποιός είναι αυτός, ας μου πει κάποιος...) η οποία έδρεψε τις δάφνες - συγνώμη, το στέμμα-με-τα-φτηνά-στρας από την κόρη του Γιάννη Βούρου (τώρα ποιά κόρη, την νόμιμη ή την παράνομη, δεν ξέρω, δεν το διευκρίνισε η Τατιάνα-τώρα είναι σοβαρή κάνει την Όπρα).
    Ρίγη συγκίνισης διαπέρασαν τον ελληνικό λαό στην συνέντευξη της Σταρ-Ελλας από την Τατιάνα σε μία λιμουζίνα μετά την ανάδειξη της. Η Σταρ τόνισε πόσο δεμένη είναι με την οικογένεια της, πως είναι η πριγκήπισσα του μπαμπά της και πως κρατήθηκε και ΔΕΝ έκλαψε όταν άκουσε το όνομα της από την Αγγελική Νικολούλη και πήρε τον τίτλο.
    Τέλος, σοκ και πανικός στα παρασκήνια όταν ανακάλυψαν πως η Μις Φωτογένεια έχει ανεμοβλογιά.

    Με αγωνία περιμένουμε τον επόμενο διαγωνισμό ομορφιάς όπου η 4χρονη κόρη της Τατιάνας θα ανταγωνιστεί την 6χρονη κόρη της Βανδή για τον τίτλο της Μις Γιανγκ.

    Ακολουθεί ο καιρός και η ξένη ταινία "Στου κουφού την πόρτα, το σαπούνι σου χαλάς".  

  6. # Blogger the ibt

    Leonidas, κρίμα που θα έρθεις του χρόνου. Φέτος θα είχες τρελό σουξέ με τέτοιο όνομα!

    Artech: Ο Άγιος Μπάμπης είναι στο Suffolk, βόρεια του Λονδίνου και ανατολικά του Essex.

    Idάκι, πριν τελειώσω την ανάγνωση των comments σου αναρωτήθηκα κι εγώ: "Μήπως να έδινε εξετάσεις για citizenship; Όλα τα ξέρει η άτιμη..."

    Acid K, δηλαδή αν δεν είσαι παιδί σκυλά/ηθοποιού/παρουσιάστριας δεν παίρνεις τίτλο στις μέρες μας... Κρίμα και ήθελα να διαγωνιστώ για τον τίτλο "Star Club Sandwich" στα GOODY'S της γειτονιάς.  

Post a Comment



 

Powered by Blogger.