H Ellen Feiss είχε τόσο δίκιο...

30 Comments Published by the ibt on Thursday, February 21, 2008 at 11:07 PM.Πριν από μερικές μέρες έγινα ενός χρόνου. Switcher. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2007 δηλαδή έκανα μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στη ζωή μου: Αγόρασα τον πρώτο μου Mac και άφησα πίσω μου PC και Windows. Αν το 'σημαντική αλλαγή' σας ακούγεται υπερβολικό, αναλογιστείτε ότι περνάω καθημερινά 8 με 10 ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου. Αυτό σημαίνει πως ζω περισσότερο σε ψηφιακό περιβάλλον παρά σε πραγματικό.

Το switching λοιπόν ήταν για μένα σαν να άλλαξα χώρα διαμονής, σαν να έφυγα από το Ιράν που όλα ήταν ετοιμόρροπα, δυσκίνητα, ακατάστατα και άσχημα και να πήγα στην Ελβετία της απόλυτης συνέπειας, της ευκολίας, και της... σοκολάτας. Όσο μακρυά κι αν βρίσκονταν αυτές οι δύο χώρες, πολιτισμικά (software) και γεωγραφικά (hardware) η μετάβασή μου ήταν απόλυτα ομαλή, χωρίς προβλήματα, χωρίς καμία ταλαιπωρία. Η πτήση μου διήρκεσε πολύ λίγο και σχεδόν όλα τα πράγματά μου πέρασαν αμέσως τον τελωνειακό έλεγχο. Έτσι ήμουν έτοιμος να τα χρησιμοποιήσω αμέσως στη νέα μου χώρα. Το πιο συναρπαστικό όλων είναι πως έμαθα να μιλάω, να γράφω και να καταλαβαίνω Γαλλικά (και Γερμανικά) μέσα σε λίγες μέρες, αφού τα Περσικά κατά ένα περίεργο τρόπο μοιράζονται πολλά κοινά με τις νέες μου γλώσσες! Έτσι, ένα χρόνο τώρα δημιουργώ, δουλεύω και διασκεδάζω σε μία χώρα που μου προσφέρει τα πάντα: Ευκολία, έμπνευση, πρακτικότητα, πολύ όμορφο περιβάλλον, ασφάλεια και συνέπεια. Παράλληλα, έχω κρατήσει επαφή με όλους μου τους φίλους που ζουν ακόμα στο Ιράν και ανταλλάσσουμε καθημερινά πακέτα, γράμματα και τηλεφωνήματα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το γεγονός ότι όλοι εμείς οι κάτοικοι της Ελβετίας μιλάμε συνεχώς για το πόσο ανεπτυγμένη και όμορφη είναι η χώρα μας δεν είναι τυχαίο. Δεν παίρνουμε χρήματα από την κυβέρνησή της προκειμένου να τη διαφημίζουμε, ούτε βραβευόμαστε για κάθε άνθρωπο που φέρνουμε εδώ. Απλώς όλοι εμείς έχουμε περάσει από χώρες σαν το Ιράν, έχουμε δει τη φρίκη της μπλε οθόνης, έχουμε ζήσει το μαρτύριο του restart, έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες κάνοντας format. Και προσπαθούμε να δείξουμε σε όλους τους κατοίκους των άλλων χωρών πως υπάρχουν λύσεις σε πολλά από προβλήματά τους και πως είναι τελείως χαζό και αυτοκαταστροφικό να ταλαιπωρούνται στις τριτοκοσμικές χώρες μόνο και μόνο επειδή έχουν βολευτεί εκεί. Δυστυχώς όμως ελάχιστοι μας πιστεύουν και παίρνουν το αεροπλάνο για να έρθουν εδώ. Ο κύριος λόγος είναι πως φοβούνται να πετάξουν.

It's kind of... a bummer που έλεγε και η Ellen Feiss το 2002. Αλλά από την άλλη, τα ωραία πράγματα αξίζουν στους τολμηρούς. Οι υπόλοιποι είναι απλώς άξιοι της μοίρας τους.

Πολλά φιλιά από την Ελβετία. Wish you were here!


30 Responses to “H Ellen Feiss είχε τόσο δίκιο...”

 1. # Anonymous Anonymous

  Με την πιστοντουζιέρα άλλαξε η ζωή μου. Δείτε πόσο εύκολη και πρακτική είναι. Μια όαση δροσιάς μέσα στη μίζερη καθημερινότητα..

  Μη χάνετε καιρό, τηλεφωνείστε τώρα

  -ΝαΣ  

 2. # Anonymous Νικόλ

  Έλα μ' ακούς? Με πιάνεις? Από Ιράν παίρνω, οι τηλεφωνητές μας έχουν απεργία για την τιμή του κάρβουνου και οι γραμμές είναι χάλια! Έχω πιάσει κι έναν ιό και δε μπορώ να φωνάξω... Να σου πω, αφού μετανάστευσες, έμαθες και ξένες γλώσσες, γίνεσαι και γιατρός τσάκα- τσάκα να πεταχτείς να με κάνεις καλά?! Έλααααα.. ένα φορματουλίνι είναι (φορματουλινικό οξύ εις την ιατρική). Ξέρεις τι καλό καιρό που έχουμε εδώ?! Σήμερα είδα και μπλε ουρανό! (μου πέταξε μπλε οθόνη και τά 'κανα πάνω μου, βοήθεια)
  Φοβερό ποστ, φιλάκια!  

 3. # Blogger Knorcedger

  Εγώ με το Ubuntu σε ποια χώρα είμαι;  

 4. # Blogger the ibt

  Σε κάποια κομουνιστική.  

 5. # Blogger Έλενα

  ΓΑΜΑΤΟ ΠΟΣΤ.

  Ωραία τα περνάω κι εγώ στην Ελβετία. Αν και το σπίτι μου στο Ιράν το χω κρατήσει, γιατί έχουμε περάσει μαζί από σαράντα κύματα.

  - proud switcher 2 μηνών  

 6. # Anonymous Μαρία απο Ρόδο....

  Θα πείσω τον Σάββα τώρα που θέλει να αλλαξει laptop...να πάμε και εμείς Ελβετία...Τι στο διάολο...δεν φτάνει που δεν πήγαμε μηνα του μέλιτος!!! Δεν αξίζω μία Ζυρίχη;;;;Τι χρώμα να το παρουμε; Άσπρο ε;;;;
  Όντως! Τέλειο post!!!!
  Μικρό μου πόνυ θέλω το mail σου...  

 7. # Anonymous Μαρία απο Ρόδο...

  Δεν μου λες;;;Τώρα που το θυμήθηκα!ΤΙ θα γίνει με σενα; Θέλω να διαβάζω που και που τα προηγούμενα σου post και δεν μπορώ!!! ΓΙΑΤΙ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΠΟΥ....ΜΟΥ;;;;;Πρωί πρωί πάλι το μίλησα το γαλλικό μου....  

 8. # Blogger One happy dot

  Εαν όλο αυτό δεν είναι σενάριο από διαφημιστικό spotaki για τουρισμό στην ...Ελβετία τότε σίγουρα πρέπει να γίνει. Μπλέ ουρανός...χαχαχα! Σε καλό σου!!! :) Καλό σκ!  

 9. # Anonymous Anonymous

  Υπάρχει και άλλη μία χώρα στην οποία ζει και ο Knorcedger και όλοι οι άλλοι *nix φίλοι του. Και ζουν ελεύθερα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και να υπακούν σε κανένα κύριο Bill ή Steve. Αυτή η χώρα γεωγραφικά αλλά και πολιτικά έχει τα πάντα. Διαλέγεις κ παίρνεις. Μπορείς να πας ανά πάσα στιγμή χωρίς τελώνια κ ελέγχους. Δεν έχει μπάτσους αλλά ούτε και πολιτικούς (άρα δεν είναι κομουνιστική) ούτε αφεντικά γιατί δεν τα έχει ανάγκη. Ζει κ υπάρχει από την εθελοντική εργασία και μόνο. Ο μόνος λόγος που δεν είμαστε όλοι σε αυτήν είναι ότι οι περισσότεροι φοβόμαστε την ελευθερία και προτιμούμε να πληρώνουμε για να έχουμε "ελευθεριά"  

 10. # Anonymous Anonymous

  Λατρευτό θείο πόνυ, ίσως ήρθε η στιγμή να ανεξαρτητοποιηθώ από το Πι Σι των παιδιών και να αποκτήσω έναν ολόδικό μου υπολογιστή στο δωμάτιό μου.
  Αυτό που βασικά με συγκινεί στα Mac είναι το άσπρο τους χρώμα (τόσο καταλαβαίνω).
  Πριν αποφασίσω τη μεγάλη στροφή θα ήθελα να ξέρω ποια πράγματα θα στερηθώ/ νοσταλγήσω από το παλιό- καλό PC μου. Και ποια καινούργια θα βρω που θα μ’αρέσουν.
  Πού θα βρω σαφή, αναλυτικά, κατανοητά tutorials για το switch; (προτιμώ στην ελληνική ή ιταλική γλώσσα)
  Ποιο μοντέλο notebook μου προτείνεις – εκτός από το εύθραυστο μπισκότο Air που δεν είναι του γούστου μου; Ας είναι και παλιότερης τεχνολογίας. Προτιμώ τετράγωνη μικρή οθόνη περίπου 13 άρα.
  Και κυρίως αυτό: θα πρέπει να κάνουμε και δεύτερη σύνδεση; Ή με ένα κοινό router θα βολευτούμε όλοι;

  Με γεια το ανίψι. Με τέτοιο θείο είναι τυχερή από χέρι. Τι περισσότερο να της ευχηθώ; : Να της ζήσεις.

  Μίμα  

 11. # Blogger koulourtzis

  ναι καλά, και εγω που ήθελα να παω ελβετία, δεν είχε εισιτήριο. Μετα πήγα στην ανταρ(κ)τική, παρέα με τους πιγκουίνους  

 12. # Anonymous antemian

  Ομολογώ ότι με βάζεις σε σκέψεις. Σκέφτομαι να πάρω laptop κατά την Άνοιξη. Θα ρίξω μια ματιά και στα Ελβετικά μοντέλα...(ποτέ δεν ξέρεις)
  Καλο σαββατοκύριακο!!!  

 13. # Anonymous antemian

  Εγώ είμαι πάλι. Θα ήθελα να ξέρω όπως λέει και η Μίμα (αν δεν κάνω και λάθος) ποιο πάνω "ποια πράγματα θα στερηθώ/ νοσταλγήσω από το παλιό- καλό PC μου.Και ποια καινούργια θα βρω που θα μ’αρέσουν".
  Σε ευχαριστώ  

 14. # Blogger xipasmenos

  H προπαγανδιστική πολιτική του Ιράν με επέβαλε σε 2 λεπτά μπλε οθόνης και 15 λεπτά μη ανοίγματος του μενού στο δεξί κλικ....
  Κατα τα άλλα τα gadgets των vista μας μάραναν....

  Μωρε λες να ρθω και γω Ελβετία;
  Θα έχω σοκολάτα θέλω;  

 15. # Blogger Έλενα

  Φίλτατε ibt συγγνώμη που χώνομαι έτσι, αλλά θέλω να απαντήσω σε όσους ρωτούν για το τι θα τους λείψει απ'το PC. Τίποτα απολύτως, σας το υπογράφω. Από 6 χρονών που είδα πρώτη φορά Η/Υ είχα πάντα να κάνω με Windows και μέσα σε 2 μήνες άλλαξε ο τρόπος που βλέπω τον υπολογιστή μου.  

 16. # Blogger Δημητρης Καμπερος

  έλα στην ΠΑ για να δεις πώς είναι η πραγματική υποαξιοποίηση ενός υπολογιστή που μόνο για γραφομηχανή χρησιμοποιείται και αυτή με B I U επιλογές μόνο...  

 17. # Blogger the ibt

  Λοιπόν το ποστ είχε μεγάλη επιτυχία. Μου φαίνεται πως θα ιδρύσω μια αεροπορική εταιρία με direct πτήσεις για Ελβετία.

  ΝαΣ, για θυμήσου πόση ώρα κάνεις κάθε φορά να ξεκολλήσεις από το Photo Booth! Άσε να μην ανεβάσω τα αίσχη που έχεις κάνει σ' αυτό...

  Νικόλ, μετά από την χθεσινή μου επίσκεψη στο Ιράν έχω να πω πως τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι φανταζόμουν. Ιδού κυρίες και κύριοι το ζωντανό παράδειγμα της κατάντιας των PC!

  Έλενα, go mac girl!

  Μαρία από Ρόδο, φυσικά και αξίζεις Ζυρίχη. Και Gstaad μη σου πω! Άσπρο, μαύρο, όλα Ελβετικά είναι! Άσχετο αν εγώ έχω ένα φετίχ με τις λευκές χιονισμένες Άλπεις!

  Μαρία από Ρόδο (πάλι), ΚΑΙ σε αυτό φταίει ο Μπιλ Γκέιτς. (Καλά έχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης). Το blog μου δουλεύει properly σε όλους τους browsers εκτός από τον Internet Explorer και την Opera του Verdi. Και είμαι τόσο άχρηστος που πάει χρόνος και δεν το έχω φτιάξει.

  One happy dot, explore your senses in Switzerland :p

  Anonymous, δεν διαφωνώ με το "καθεστώς" Linux. Εξάλλου και το Mac Os στο unix στηρίζεται. Απλώς βρίσκω τους Mac απείρως πιο εύκολους στη χρήση, πιο ελκυστικούς και πιο... universal. Και φυσικά το μεγάλο + τους είναι η απόλυτη συμφωνία software και hardware.


  Μίμα, θεά του commenting, μας λείψατε! Πού είχατε χαθεί; Κατ' αρχάς συγχαρητήρια για την απόφασή σας! Πρέπει να σας εξομολογηθώ κι εγώ, πως το πρώτο πράγμα που με τράβηξε στους Mac και με συγκινεί ακόμα είναι το design τους (ας ελπίσουμε ότι δε θα χαλάσει άλλο). Οπότε είστε σε καλό δρόμο.

  Ερχόμενη λοιπόν στον κόσμο της Apple θα χρειαστεί να αφήσετε πίσω σας πολύ λίγα πράγματα: Όπως τα αρχεία με κατάληξη .exe. Αυτό χοντρικά σημαίνει όλα σας τα προγράμματα. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες (αν όχι όλες) εφαρμογές που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή υπάρχουν και σε εκδόσεις για Mac και θα μπορέσετε να τις βρείτε εύκολα στο Internet. Από το Photoshop της Adobe μέχρι το Office της Microsoft! Οι εκδόσεις αυτές εκτός από το ότι έχουν πολύ πιο όμορφο περιβάλλον είναι συνήθως και πιο απλουστευμένες. Ακόμα κι αν κάποια εφαρμογή που χρησιμοποιείτε υπάρχει μόνο σε Win έκδοση, να είστε σίγουρη πως θα βρείτε πολλές αντίστοιχες (και πολλές φορές καλύτερές) για Mac.

  Φυσικά όλες αυτές οι εφαρμογές θα είναι σε θέση να ανοίξουν και να επεξεργαστούν όλα τα υπάρχοντα αρχεία σας. Κείμενα, φωτογραφίες, μουσική βίντεο κλπ. Στον καινούριο Mac σας θα βρείτε επίσης πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές που είναι εύκολες στη χρήση και δεν έχουν καμία σχέση με τα lame βοηθήματα των Windows (λέγε με ζωγραφική και Windows Movie Maker). Μιλάμε για κανονικά προγράμματα, όχι για ποιότητα Ναρκαλιευτή. Παρεμπιπτόντως, μέχρι και ναρκαλιευτής υπάρχει για Mac.

  Αυτή τη στιγμή η Apple βγάζει τρία notebooks: Το Air (που δε μας αρέσει), το MacBook (που έχουμε) και το MacBook Pro (που δεν νομίζω πως σας χρειάζεται). Το MacBook έχει οθόνη 13 ιντσών, επεξεργαστές Intel Core 2 Duo (2 και 2.2 GHz), μνήμη μέχρι 4GB, σκληρό μέχρι 250GB και φυσικά DVD±RW για να βλέπετε και να γράφετε τις ταινίες σας. Η κύρια του διαφορά από το Pro είναι ότι έχει πιο "αδύναμες" κάρτες γραφικών. Αν δεν παίζετε παιχνίδια, δε σας νοιάζει. Βγαίνει σε κατάλευκο και σε κατάμαυρο (για όνομα του Θεού μη...) χρώμα, είναι μικρό και όμορφο. Υπάρχουν επίσης ένα σωρό features που το συνοδεύουν (τηλεχείριστιρια, magsafe αντάπτορες για να μην τραβάτε το καλώδιο και σας πέφτει κάτω κλπ) τα οποία μπορείτε να δείτε στο www.apple.com/macbook (Αγγλικά) ή στο http://www.apple.com/it/macbook/ (Ιταλικά).

  Η μετάβαση από το ένα λειτουργικό στο άλλο είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαντάζεστε. Φυσικά αν δυσκολευτείτε, έχετε δίπλα σας όλο το Internet το οποίο είναι γεμάτο από το video tutorials, άρθρα, fora για χρήστες κλπ, τα οποία θα λύσουν κάθε σας απορία. Επίσης η Apple στο online support περιλαμβάνει το Mac 101 (http://www.apple.com/support/mac101/) και αναλαμβάνει να σας ξεκινήσει από το μηδέν.

  Και τέλος, όσον αφορά το δίκτυο, το MacBook σας θα έχει WiFi και Ethernet port. Έτσι θα μπορείτε να συνδέεστε με το router καθώς και με το PC των παιδιών σας είτε ασύρματα είτε με καλώδιο και θα μπορείτε να μοιράζεστε αρχεία, εκτυπωτές, σκάνερ και άλλα περιφερειακά και φυσικά τη σύνδεση στο Internet.

  Αυτά, χοντρικά. Αν έχετε άλλες απορίες ή χρειάζεστε βοήθεια, στείλτε μου ένα email και θα σας απαντήσω με όσα μέτρα σεντόνι θέλετε!


  koulourtzis, τι εννοείτε δεν είχε εισιτήριο;

  Antemian, όχι μόνο να ρίξεις ματιά αλλά και να παίξεις λίγο με έναν Mac. Τότε σίγουρα θα σε κατακτήσει! Ελπίζω η απάντησή μου προ τη Μίμα να σε κάλυψε. Διαφορετικά γρήγορα κι εσύ email! :-p

  xipasmenos, λευκή, μαύρη, ασημένια, ό,τι σοκολάτα θες!

  Έλενα, καλώς κάνεις και χώνεσαι για να παίρνουν κουράγιο οι φοβισμένοι soon-to-be-switchers. Εύγε! Θα πας μπροστά και το ξέρεις!

  Δημήτρης Καμπέρος, τι είναι ΠΑ;  

 18. # Anonymous Anonymous

  Σ' ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την τόσο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση. Αν δε βρω άκρη από τα links που μου δίνεις θα προστρέξω στα "σεντόνια" σου. Macκια!

  Μίμα  

 19. # Blogger koulourtzis

  Εννοώ ότι θα έπρεπε να περιμένω μερικούς μήνες μέχρι να φτάσει στα χέρια μου ο πολυπόθητος υπολογιστής! Και έτσι δεν απέκτησα ποτέ την άσπρη, μαλακή σβηστρούλα που ονειρευόμουν...  

 20. # Blogger One happy dot

  Λοιπόν αλήθεια τώρα..πόσα σου δίνουν για τη διαφήμιση που τους κάνεις? Θα μείνει...μεταξύ μας! Είναι φοβερό το πως μπήκα σε μια διαδικασία να ψάχνω για Mac χωρίς καν να το χρειάζομαι...ή μάλλον χωρίς να εχω συνειδητοποιήσει ότι το χρειάζομαι (για να σε προλάβω!). Συγχαρητήρια για τη βοήθεια πρός τη Μίμα, μόλις ανακυρηχθήκατε πωλητής της χρονιάς! ;p  

 21. # Anonymous Νικόλ

  Αγάπη έχω απορίες:
  1. Όταν λες fora εννοείς forums, ε?? Δεν είναι κάτι που μου διαφεύγει πάλι....
  2. Το Powerbook τι ρόλο βαράει? Τό 'χει ο καθηγητής μου του digital design και μπορώ να πω ότι είναι πολύ μυστηριακό. Είναι και μια σταλιά.
  3. Ένα κ..οδέμα από Ελλάδα, πόσα χρόνια κάνει πια να ΄ρθεί?!
  4.Τι είναι αυτό το OpenId?

  Αυτά, ευχαριστώ.  

 22. # Anonymous Acid-Katia prefers oranges

  Όταν σταματήσεις να γράφεις σεντόνια έρωτα και παντοτινής πίστης αφιερωμένα στην apple και αρχίζεις να τα γράφεις στην Ελενίτσα τη φοιτήτρια , τότε θα καταδεχτώ να σου ξαναφήσω σχόλιο σε αυτό το ρημαδο-γκλομπ!  Υ.Γ: Και πες στον άλλο τον αλήτη να αφήσει τα photo booth και να απαντήσει κάνα γράμμα γιατί έχω παραγγείλει και 400 μπουμπουνιέρες!!!

  *φιλάκι*  

 23. # Anonymous Anonymous

  Να σου πω. Ακόμα δεν πρόλαβα να τα μελετήσω ολοσχερώς. Βαριέμαι λίγο τα manuals. Αλλά πες μου κάτι. Ας πούμε ότι εσένα σε έχω βάλει στα favorites μου με αναγνωριστικό εικονίδιο ένα γαλάζιο παραδείσιο πουλί (γεγονός που αληθεύει -για να μην χρονοτριβώ σε άσχετα μπλογκς) ωραία; Σε ρωτάω λοιπόν : Αυτό το πράγμα -αυτή την ευκολία!- θα μπορώ να την μεταφέρω στο περιβάλλον του Mac; Ή στην Ελβετία δεν έχει τέτοια;

  Βρε παιδί μου έχω πάρα πολύ βολευτεί μ’ αυτό το πισάκι που όλα τα κάνει. Το κιτσάτα «τρισδιάστατα λαμέ» σκηνικά του τα έχω αλλάξει όλα σε σκέτο μονοδιάστατο άσπρο- γκρί και καθόλου δε με χαλάει πλέον. Έκτός από το μεταλλικό (αρχοντικό!) περίβλημα.. Μήπως να το βάψω;

  Μίμα  

 24. # Blogger inwowgold

  world of warcraft gold,buy wow gold,wow power leveling,wow gold,cheap wow gold,world of warcraft power leveling,world of warcraft gold,buy wow gold,ffxi gil,buy wow gold,wow power leveling,ffxi gil,world of warcraft power leveling,sell wow gold,wow power level,wow gold for sale,power leveling,,wow power level,power levelingwow power level,wow gold for sale,buy cheap wow gold.  

 25. # Anonymous wow power leveling

  I got to play Assassin's Creed which kind of disappointed me. There is some great work in there, great work. The art is fantastic...the levels in that game are huge. The free running things works really well and feels wow power leveling great to control, though after awhile the joy and awe kind of wares off. I hated the story...the whole setting kind of frustrated me. I was so completely looking forward to playing as an assassin during the Crusades. When I first heard the wow powerleveling concept for the game and awe the screenshots I was pretty jazzed. That excitement was quickly smothered when I found out I was a descendant of Altair and I was in a simulation. Great...a game within a game. That really kind of spoiled the whole thing for me. I played about halfway through the game before I completely stopped. I think the wow gold sequel that is inevitably going to get made will be pretty good...though I think they have kind f locked themselves into the whole genetic memory story thread. There is some really great stuff in that game, but the story, and combat really kind of killed it for me. The combat is still not that great of an improvement over the POP stuff. It is decent, but it feels like it could be so much better if they would just give the power leveling player more control over the character.  

 26. # Anonymous Anonymous

  情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,A片,視訊聊天室,聊天室,A片,aio,av女優,av,av片,aio交友愛情館,ut聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,視訊聊天室,080苗栗人聊天室,上班族聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,一夜情聊天室,情色聊天室,情色視訊,美女視訊,辣妹視訊,視訊交友網,免費視訊聊天,視訊,免費視訊,美女交友,成人交友,聊天室交友,微風論壇,微風成人,sex,成人,情色,情色貼圖,色情,微風,聊天室尋夢園,交友,視訊交友,視訊聊天,視訊辣妹,一夜情


  免費A片,AV女優,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,A片,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛,a片,a片


  A片,色情,成人,做愛,情色文學,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,視訊聊天室,言情小說,愛情小說,AIO,AV片,A漫,avdvd,聊天室,自拍,情色論壇,視訊美女,AV成人網,色情A片,SEX,成人論壇

  情趣用品,A片,免費A片,AV女優,美女視訊,情色交友,色情網站,免費AV,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,成人影片,情色網


  情趣用品,A片,免費A片,日本A片,A片下載,線上A片,成人電影,嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,微風成人區,成人文章,成人影城,情色,情色貼圖,色情聊天室,情色視訊,情色文學,色情小說,情色小說,臺灣情色網,色情,情色電影,色情遊戲,嘟嘟情人色網,麗的色遊戲,情色論壇,色情網站,一葉情貼圖片區,做愛,性愛,美女視訊,辣妹視訊,視訊聊天室,視訊交友網,免費視訊聊天,美女交友,做愛影片

  av,情趣用品,a片,成人電影,微風成人,嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,成人文章,成人影城,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情聊天室,情色視訊,情色文學,色情小說,情色小說,色情,寄情築園小遊戲,情色電影,aio,av女優,AV,免費A片,日本a片,美女視訊,辣妹視訊,聊天室,美女交友,成人光碟

  情趣用品.A片,情色,情色貼圖,色情聊天室,情色視訊,情色文學,色情小說,情色小說,色情,寄情築園小遊戲,情色電影,色情遊戲,色情網站,聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,美女視訊,辣妹視訊,視訊聊天室,視訊交友網,免費視訊聊天,免費A片,日本a片,a片下載,線上a片,av女優,av,成人電影,成人,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,成人文章,成人影城,成人網站,自拍,尋夢園聊天室  

 27. # Blogger VUONG
 28. # Blogger VUONG
 29. # Blogger vuong
 30. # Blogger vuong
Post a Comment 

Powered by Blogger.