Η γλώσσα του αδελφού μου.

26 Comments Published by the ibt on Tuesday, August 08, 2006 at 1:13 PM.


Ο αδελφός μου, εκτός των άλλων είναι και gamer. Όχι από τους πολύ καμένους αλλά είναι. Τα τελευταία χρόνια δε μένει κοντά μας, γι’ αυτό και θυμάμαι τη συγκεκριμένη ιδιότητά του κάθε φορά που έρχεται για διακοπές (καλή ώρα) ή κάθε φορά που τον επισκέπτομαι. Στην πρώτη περίπτωση αναγκάζεται να προσαρμόζεται στη γλώσσα που μιλάμε στο σπίτι (με μερικές ατάκες να του ξεφεύγουν), στη δεύτερη όμως, είμαι υποχρεωμένος να κατεβαίνω με λεξικά. Γιατί εκεί, στην έδρα του, συναναστρέφεται κυρίως με gamers, με τους οποίους επικοινωνεί με το δικό τους κώδικα, μέρος του οποίου θα προσπαθήσω να σας αποκαλύψω σήμερα. Για να μη βρεθείτε ποτέ σε ένα τραπέζι με δέκα gamers και νιώσετε σαν να είστε σε δεξίωση του πρέσβη της Ουρουγουάης... και χωρίς σοκολατάκια.


Ντότα, η:
(αγγλ. DotA = Defense of the Ancients.) Άκρως εθιστικό ηλεκτρονικό ομαδικό παίγνιο. (Συγκεκριμένα, η DotA, αποτελεί πίστα του PC gameWarcraft III”)Δημιούργησε σχολή στο gaming καθώς και ένα ολόκληρο lifestyle για τους πιστούς της. Δεκάδες γλωσσικά ιδιώματα γεννήθηκαν μέσα από τα chat boxes του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Συντομογραφίες, βρισιές και πολεμικές κραυγές οι οποίες εκτός από τη γραπτή τους εκδοχή, ακούγονται δυνατά (όπως ακριβώς γράφονται) μέσα στα internet café και τα οικιακά LAN parties.
Ρε ξύστες, δεν πάμε για καμιά Ντότα;

LAN party: (αγγλ. LAN = Local Area Network.) Η συγκέντρωση περισσοτέρων από δύο (2) υπολογιστών στο σπίτι ενός gamer. Ένα αξιοπρεπές LAN party περιλαμβάνει συνήθως πάνω από πέντε υπολογιστές (desktop ή laptop) οι οποίοι μεταφέρονται με όλα τα μέσα στο σπίτι του οικοδεσπότη. Εκεί, στήνονται σε χαρτόκουτα, κασόνια από μπύρες, πατώματα, πάγκους κουζίνας, καρέκλες του γύφτου (ελλείψει επίπλων) και συνδέονται με hubs και χιλιόμετρα καλωδίων που γεμίζουν τοίχους, ταβάνια και δάπεδα. Ένα οικιακό LAN party διαρκεί από 24 ώρες μέχρι να σταματήσουν τα χρήματα για delivery. Ένα αντίστοιχο party σε internet café διαρκεί συνήθως 12 ώρες (12πμ – 12μμ) και κοστίζει περίπου 6 ευρώ, λόγω των προσφορών που ισχύουν για τους λιώστες.

OMG: (συντομ. του Οh My God!): επιφώνημα εκπλήξεος το οποίο προφέρεται όπως ακριβώς γράφεται.
- Μαλάκα τον έκοψε φουλ χι-πι χωρίς να ξεμπασάρει!
-Οου εμ τζη και εφτά λόλ!

Μίτζης, ο: παράφραση του OMG.
Ο μίτζης damage!

GTP: (συντομ. του Gia Ton Poutso) Greeklish αρκτικόλεξο που δηλώνει την ευτέλεια, την ασημαντότητα ή την ευκολία μιας κατάστασης, ενός αντικειμένου ή ενός προσώπου.
Με τα items που έβγαλα τους έχω gtp.

Γαμιέσαι στα πάρκα: Ιβρυστική φράση που ανταλλάσσεται μεταξύ των αντιπάλων. Εκτός από τον παθητικό σεξουαλικό ρόλο του κλασσικού «γαμιέσαι», η συγκεκριμένη φράση υποδηλώνει επίσης τον εκπεσμό και την αθλιότητα του υπαίθριου, (επί χρήμασι) ευκαιριακού σεξ.
Γαμιέσαι στα πάρκα για μία τηλεκάρτα!

Λούζω –εις –ει: (αγγλ. lose) Ρήμα που συναντάται μόνο στην ενεργητική φωνή και δηλώνει λάθος χειρισμό μιας κατάστασης ή αμέλεια.
Έλουσε. Δεν μπόρεσε να κάνει ένα frag.

Ξύνω –εις –ει: Δεν κάνω τίποτα, μένω αδρανής. <αρχ. Ξύω (τους όρχεις μου). -Τι κάνεις λιώστη;
-Ξύνω.

Λιώνω – εις – ει: Κάθομαι για ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Σαπίζω. Καίγομαι.
Λιώσαμε στη Ντότα.

Λούστης: αυτός που λούζει.

Λιώστης: αυτός που λιώνει, ο καμένος.

Ξύστης: αυτός που ξύνει.

Gosu: Επίθετο που προέρχεται από την κινέζικη λέξη gao shou (高手) και χαρακτηρίζει τους επιδέξιους παίκτες της DotAς και των λοιπών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. (Στην πραγματικότητα, gao shou χαρακτηρίζεται κάποιος με skills στις πολεμικές τέχνες, σύμφωνα με τη Wikipedia.)
2 gosu 2 be true.

Νιώσε: Προσταγή για την επαναφορά κάποιου στην πραγματικότητα ή την τάξη, αντίστοιχη του αγγλοσαξονικού “Get a life!”
Νιώσε γλυκιά μου, πενηντάευρω για έναν espresso?
(Η Νικόλ δίνει ρέστα, κυριολεκτικά)

Άνιωθος –η -ο: Αυτός που δεν νιώθει.

Απάλευτος –η –ο: Επίθετο που χαρακτηρίζει τη δυσκολία ή την δυσαρέσκεια προς μία κατάσταση ή ένα πρόσωπο.
Απάλευτο game, μας γάμησε το lag.

RTFM: (συντομ. του Read The Fucking Manual) Απάντηση των geeks σε προφανείς (duh!) ερωτήσεις τεχνολογικού περιεχομένου.
-Πώς κάνω serialize σε ένα Cipher Output Stream Οbject?
-
Αρ τι εφ εμ.

IRL: (συντομ. του In Real Life) Αρκτικόλεξο των gamers και γενικότερα των geeks για να ξεχωρίζουν πότε κάτι αναφέρεται στην πραγματική ζωή και πότε σε ψηφιακό περιβάλλον.
-O ξύστης πήγε για κατούρημα.
-
IRL?

26 Responses to “Η γλώσσα του αδελφού μου.”

  1. # Anonymous Anonymous

    Εγώ πάντως, έλιωσα στα γέλια. Κάποια φάση θα χώσω ένα φίλο μου, τρανό λιώστη του Lineage, να μου δώσει μια λίστα με περαιτέρω ιδιωματισμούς - όντως μιλάνε άλλη γλώσσα!!! (σιγά μην τον αποσπάσω βέβαια, εδώ ήρθε διακοπές Ελλάδα και τη βγάζει στο νετκαφέ όπου δουλεύει η γκόμενα - παίζοντας νυχθημερόν...)  

  2. # Anonymous Anonymous

    OMG & 27 lol !!!!  

  3. # Anonymous Anonymous

    wtf r u talking about, n00b? imho u suck. lol! no l33t?

    Η αλλιως, ο λογος που σταματησα το WOW (sorry, World of Warcraft!). Ενας απο τους λογους, in any case!  

  4. # Anonymous Anonymous

    LFG

    (Looking for Girlfriend)

    thanx for the party ;)  

  5. # Anonymous Anonymous

    Τα παιδιά έχουν καεί, δεν την παλεύουν!  

  6. # Anonymous Anonymous

    Το κορυφαίο είναι όταν μια ολόκληρη γενιά μιλά έτσι, καθημερινά... Τσακώνεσαι με τον άλλο και σου λέει "σ'έχω τζι τι πι, νουμπά"! Λες σε κάποιον κάτι που του προκαλεί έκπληξη και αναφωνεί "ο μι τζι ρε"! Είσαι στο φροντιστήριο και ρωτά ο καθηγητής πως θα λύσει την άσκηση και λέει ο από πίσω σου "ίμο πρέπει να πάρουμε αρχή διατήρησης της ενέργειας"...

    Ξέχασες πάντως το ROTFL (rolling ot the floor laughing)! :P  

  7. # Anonymous Anonymous

    Κι εγώ έτσι μιλάω μερικές φορές όταν βαριέμαι και έχει πλάκα γιατί εκτός από 2 ανθρώπους κανείς άλλος δεν με καταλαβαίνει! lol

    Πχ το λολ το λέω πολύ συχνά! :D  

  8. # Anonymous Anonymous

    Κι εγώ με 3-4 άτομα πετάμε καμιά τέτοια λέξη, να κάνεις την πλάκα σου δεν είναι κακό. Απλά το βρίσκω απίστευτα εκνευριστικό να νομίζει κάποιος ότι μιλώντας έτσι είναι...γκοσάς! :P  

  9. # Anonymous Anonymous

    Αξίζει έπαινο και μόνο η προσπάθεια να καταγράψεις όλες αυτές τις λέξεις! Επίσης ευχαριστώ για το οτί με βοήθησες να επεκτείνω το λεξιλόγιό μου με νέες λέξεις που παρά το οτί είμαι gamer ομολογώ οτί δεν τις ήξερα. Τώρα βέβαια για να μιλήσουμε και με τη γλώσσα της λογικής η κατάσταση είναι ….. κωμικοτραγική το δίχως άλλο αλλά τι να κάνουμε, είναι επίσης αλήθεια πως όταν άνθρωποι ανήκουν σε μια ομάδα εφευρίσκουν και ένα νέο κώδικα επικοινωνίας που να είναι λειτουργικός για τις δραστηριότητες τους, πόσο μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι ηλικίας 15 με 20 περίπου όπου η φαντασία «οργιάζει».  

  10. # Anonymous Anonymous

    GuLei πίστεψέ με δεν κυμαίνονται οι ηλικίες μόνο μεταξύ 15 με 20 αλλά και αρκετά παραπάνω! Είναι όμως τραγικό να "λιώνεις" σε net cafe αναλώνοντας την ώρα σου στις "κοινωνικές επαφές" μέσω pc. Μάλιστα τις περισσότερες φορές μιλάμε για επικοινωνία μεταξύ δύο ορόφων ή μεταξύ παραδιπλανών pc. Και προφανώς αντανακλάται και στην ζωή σου! Τέσπα, όπως την βρίσκει κανείς!Είναι μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και δεν μπορούμε να συμπεραίνουμε έτσι εύκολα!  

  11. # Anonymous Anonymous

    Με πρόλαβες για την ηλικία Sofou. Μέχρι και τριαντάρηδες "καίγονται" ώρες επί ωρών... Τεράστιο κοινωνικό ζήτημα είναι, ακόμη μεγαλύτερο όμως νομίζω είναι το ότι αυτή η "μόδα" έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια σ'άλλες χώρες και φυσικά η Ελλάδα (και η κάθε Ελλάδα) δεν την γλίτωσε. Καταντάμε να 'χουμε μια νεολαία που χρησιμοποιεί όλες κι όλες 20 λέξεις καθημερινώς, από τις οποίες οι 15 δεν είναι καν λέξεις!  

  12. # Anonymous Anonymous

    Μη παμε μακρια, εχετε δει ποτε την εκφραση τριτου οταν ακουει bloggers να συνομιλουν μεταξυ τους;
    Περα απο τα διαφορα κουλα nicks που ακουει να εκτοξευονται στον αερα, υφισταται ολο το λεξιλογιο κ' τους κωδικες επικοινωνιας μας, με αποτελεσμα ν' αναρωτιεται ποιος χρηζει λοβοτομης, αυτος ή εμεις.  

  13. # Anonymous Anonymous

    Εδω είμαι και γω...λεω : μιας και εχω 10 λεπτάκια ελεύθερα, δεν περνάω απο το Blog του φίλου μου του iBlog?
    Λες και το ήξερα!!!
    ΤΕΛΕΙΟ post honey! Γέλασα με την ψυχή μου! Έτσι ακριβώς είναι, όπως τα λες...και υπάρχουν κι άλλα, φαντάζομαι θα σε έχει ενημερώσει ο αδερφούλης σου!

    *Δώστου πολλά φιλάκια και πες του να σταματήσει να καίγεται, έστω για λίγο...για κανα μήνα μόνο, ξέρω οτι είναι δύσκολο...αλλα εγω τα κατάφερα, LOL !!! ;)

    *Καλές διακοπούλες, θα τα πούμε και απο κοντά απο Σεπτέμβρη!  

  14. # Anonymous Anonymous

    !!!!!!!!  

  15. # Anonymous Anonymous

    Ω, θεοί!

    Ευχαριστώ σε πάντως...
    Πέρα από το ότι αρχίζουν να ξεμπλοκάρονται τα κανάλια της επικοινωνίας μου με τους εφήβους, δεν θα φοβάμαι πιά τους εφιάλτες μου.
    Τους έχω στο χέρι!  

  16. # Anonymous Anonymous

    IRL θα σε διαβάζω ... συνεχώς φίλε μου...  

  17. # Anonymous Anonymous

    Εφιάλτες, κοινωνικά προβλήματα, κατάντιες, κωμικοτραγικές καταστάσεις...

    Σε τι σας πειράζει δεν μπορώ να καταλάβω το ότι εγώ προτιμώ να λέω "ΛΟΛ" και "ΓουΤουΠού".  

  18. # Anonymous Anonymous

    Τα φεγγάρια που δεν είχα ακόμη δικό μου laptop και χρειαζόμουν να επισκέπτομαι internet καφέ όχι μόνο για το χαβαλέ της υπόθεσης αλλά και για να υποβάλω αιτήσεις σ' εταιρίες, εκείνο που μου την έδινε τρομερά ήταν οι αγριοφωνάρες των εφήβων - φαντάζομαι έφηβοι ήταν, ή και λίγο μεγαλύτεροι - που έπαιζαν τα ομαδικά παιχνίδια, οι τσατίλες και τα βρισίδια τους. Το λεξιλόγιό τους το κωδικοποιημένο λίγο μ' ένιαζε. Αλλά θυμάμαι έφτανα στα όριά μου πολύ συχνά. Η εφηβεία είναι κατάρα για τον άνθρωπο, τελικά. Όλες τις μαλακίες τότε τις κάνουμε, υποφέρουν κι οι άλλοι μαζί μας. Και άντε καλά, λες: "έφηβος είναι, μαλακία τραβάει 15 φορές τη μέρα, δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά..." Οι υπόλοιποι των 20 + κάτι που συνεχίζουν να φέρονται σαν έφηβοι σε χώρους σαν αυτούς ??????????
    Ας μην μιλήσω και για την τσιγαρίλα... .... ... Παρόλο που υπήρξα καπνίστρια για 9 χρόνια και κάπνιζα 2 πακέτα τη μέρα, ένα στη δουλειά κι ένα στο σπίτι, τώρα που δεν καπνίζω η κάπνα σε χώρους σαν αυτούς με κάνει λιώμα. Αλλά υποθέτω ότι αν τολμούσαν οι ιδιοκτήτες ν' απαγορεύσουν το κάπνισμα στα net καφέ, τότε θά 'πρεπε να βάλουν και λουκέτο...

    Αλλαγή θέματος: ξάδερφε, οι φωτό που τράβηξες τη Στέλλα είναι άψογες!! Πιο καλά διέκρινα το μωρό απ' τις φωτό σου παρά απ' την αγκαλιά της Μαρίας στην κλινική! Επίσης, πάλι καλά που μας προέκυψε η Στέλλα και είδαμε τον αδερφό σου! Ραντεβού τώρα στο επόμενο μωρό??????????????  

  19. # Anonymous Anonymous

    Τι βλέπω;! Χαμός για τη slang του gamer! Τι leet, τι κοινωνικοπολιτική ανάλυση, τι αντιπαραθέσεις! Μήπως να εκδώσω κανα λεξικό;

    Δεν νομίζω πως έχω να συμπληρώσω τίποτα άλλο, τα είπατε όλα μεταξύ σας. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή. :)  

  20. # Anonymous Anonymous

    Τι βλέπω;! Χαμός για τη slang του gamer! Τι leet, τι κοινωνικοπολιτική ανάλυση, τι αντιπαραθέσεις! Μήπως να εκδώσω κανα λεξικό;

    Δεν νομίζω πως έχω να συμπληρώσω τίποτα άλλο, τα είπατε όλα μεταξύ σας. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή. :)  

  21. # Anonymous Anonymous

    Πληροφοριακά υπάρχουν internet cafes και gaming cafes ή απλά είναι δύο χωριστά δωμάτια ενός internet-gaming cafe. Στα μεν μπορούν οι έφηβοι να βρίζουν και να καπνίζουν και στα δε μπορούν οι χρήστες απλά να σερφάρουν και να κάνουν chat. Όπως και νά 'χει πάντως υπάρχουν δωμάτια καπνιζόντων και μη.

    Όλα αυτά για να κάνουμε τη ζωή των λιγότερο ανεκτικών ευκολότερη. :-)  

  22. # Anonymous Anonymous

    Τέλειο post, λεξικό Μπαμπινιώτη αλα gamer!!!

    Να προσθέσω το a/s/l που ρωτάνε και σημαίνει age/sex/location... Time is too "precious" μάλλον για να ρωτήσουνε σε μια συνομιλία 5 λεπτών όλα αυτά, και τα ρωτάνε σε ένα, σαν 2 σε 1 Wash 'n' Go ένα πράμα.

    Βασικά ήθελα να σχολιάσω μια συντομογραφία που συμπεριέλαβες, εκείνη που λέει:

    GTP: (συντομ. του Gia Ton Poutso) Greeklish αρκτικόλεξο που δηλώνει την ευτέλεια, την ασημαντότητα ή την ευκολία μιας κατάστασης, ενός αντικειμένου ή ενός προσώπου.
    Με τα items που έβγαλα τους έχω gtp.

    Μερικές φορές την χρησιμοποιούνε με δύο νοήματα... Εκείνο που μας είπες, αλλά και το GTP=Gamw Ta Paidia.... Τώρα με ποιό τρόπο να το χρησιμοποιήσω? Χμμμμμμμμ, με αυτό το post έδειξες πως είσαι gtp (gamw ta paidia) - μην παρεξηγηθώ κιόλας.
    Καλή συνέχεια!!!  

  23. # Anonymous Anonymous

    Τι μου θύμισες ... τα νιάτα μου. Πέθανα στα γέλια!  

  24. # Anonymous Anonymous

    OMG WTF!

    Το ΛΟΛ και εγώ το λέω συχνά πυκνά όπως omg και wtf. Το nooba φυσικά το λέω σε σχετικά άτομα και πολλές λέξεις δεν τις ήξερα. LFG UBRS (gotkey) :P

    για τους WoWτζήδες της παρέας!  

  25. # Anonymous Anonymous

    Ρε παιδιά μήπως ξέρει κανείς το e-mail του Μπαμπινιώτη ή της εκπομπής ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;;;;; θα βγάλουμε τρελά γούστα!!!  

  26. # Blogger Unknown
Post a Comment



 

Powered by Blogger.