Πάσχα.

11 Comments Published by the ibt on Tuesday, April 18, 2006 at 9:17 PM.


Στα δεκαοχτώ μου πάτησα πόδι και από τότε αρνούμαι να παρακολουθώ θρησκευτικές τελετές (ή όπως αλλιώς λέγονται) στην εκκλησία. Ούτε καν την "κατανυκτική" περίοδο του Πάσχα. Στην αρχή έπεσαν όλοι να με φάνε. Το τι "αντίχριστε" άκουσα δε λέγεται. Μέχρι και συνομήλικοι μου σοκαρίστηκαν από την "ασέβειά" μου! Τι να κάνουμε, ο τρόπος που έχει επιλέξει η εκκλησία (και η κοινωνία) να λατρεύει το Θεό δε με εκφράζει. Για την ακρίβεια τον βαριέμαι. Δυστυχώς όμως, ακόμη και μετά την απομάκρυνσή μου από την Εκκλησία, το δράμα του Πάσχα συνεχίζω να το ζω κάθε χρόνο, αναγκαστικά.

Τι μίζερη γιορτή το Πάσχα! Τι δυστυχία! Τι πόνος! Τι κλάμα! Γιατί αυτό το πράγμα λέγεται γιορτή; Κι αυτή η καταπίεση, του να στερηθείς το γάλα και το κρέας με το ζόρι... Που δεν καταλαβαίνεις γιατί, αλλά "πρέπει". Μα τι άκυρο πράγμα η νηστεία! Που σου απαγορεύει το πιο αγνό προιόν της φύσης, το γάλα, και σου επιτρέπει να πιεις όσο αλκοόλ θες και να γίνεις ντέφι. Και αυτό το πένθιμο ντιιιν ντιιιν όλη μέρα που δε σέβεται κανέναν, ούτε καν τους αλλόθρησκους... Και το Θείο Δράμα στην TV, ο Τζεφιρέλι, οι νερόβραστες πατάτες και τα Live από τη Μητρόπολη... Και τα έθιμα όλης της Ελλάδας που έχουμε μάθει απ' έξω από τα (λαο)γραφικά ρεπορτάζ του Αντέννα τόσα χρόνια... Και ο εγκλωβισμός μου στο χωριό (φέτος τουλάχιστον θα έχω Internet) στο οποίο δεν υπάρχει τίποτα να κάνω για να αμαρτήσω, έτσι για το γαμώτο. Να φαω ένα ωραίο junk meal Μεγάλη Πέμπτη, να χορέψω σε ένα club Μεγάλη Παρασκευή, να αρνηθώ αυτή την πλήρη υποτέλεια στην Εκκλησία.

Και αφού περάσει το Θείο Δράμα, αμέσως ξεκινά το προσωπικό μας: Η μαγειρίτσα και όλο το σιχαμένο εντόσθιο - το οποίο φαντάζομαι επικράτησε από την υπερβολή και τις τάσεις κανιβαλισμού αυτών που νηστεύουν και τις σαράντα μέρες. Και το ξύπνημα από τις 8 το πρωί για να μη χάσουμε λεπτό από τη διαδικασία του σουβλίσματος. Και τα κρασιά για πρωινό. Και τα κλαρίνα στο ραδιόφωνο ή τα μπουζούκια στην TV. Όλη αυτή η λατρεία προς το Θεό που μετατρέπεται ξαφνικά σε λατρεία προς το Αρνί. Και αυτή η αποβλακωμάρα που κουβαλάς μετά το "πασχαλινό γλέντι" για ώρες. Και τα απογευματινά boredom syndromes του χωριού, που δε χρειάζεται να είναι Κυριακή για να σε βρουν. Και τέλος, η κανονικά δύωρη που γίνεται τετράωρη, μαζική επιστροφή στο άστυ. Με τις μπαγκαζιέρες τίγκα στη σούβλα και τις καμμένες λαμπάδες στα παρμπρίζ.

Χριστέ μου, τι σταυρό θα κουβαλήσω και φέτος για πάρτη σου!

11 Responses to “Πάσχα.”

  1. # Anonymous Anonymous

    Πεστάααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!  

  2. # Anonymous Anonymous

    Γιατί πρέπει να πας στο χωριό?
    Κάτσε να μου κάνεις παρέα(για να γλιτώσω και γω) :P

    *Εμένα συνήθως οι γιορτές μου προκαλούν υπνηλία!

    ...ΖΖΖΖΖΖΖΖ...  

  3. # Anonymous Anonymous

    Η εννοια της νηστειας ηταν να μην τρως τιποτα για 40 μερες για να ερθεις κοντα στον Θεο,να ενεβουν οι δονησεις σου, οπως κανουν ακομα και σημερα πολλοι ινδουιστες.
    Ομως καπου χαθηκε στην μεταφραση.
    Μια ενσταση ομως...το γαλα δεν ειναι οτι πιο αγνο, ισα ισα ειναι αρκετα βλαβερο, εκτος αν αναφερεσαι στο γαλα της μητερας, το γαλα που ειναι φτιαγμενο για το ειδος σου.

    Κατα τα αλλα και γω δεν μπορω της θρησκευτικες τελετες, και γενικως την οργανωμενη θρησκεια.  

  4. # Anonymous Anonymous

    Κοίτα, εάν δεν σου βγαίνει από μέσα σου ως ανάγκη η θρησκευτικότητα είναι καλύτερα να κάθεσαι στα αυγά σου. Και εγώ μία από τα ίδια είμαι. Απλά σκέφτομαι ότι θα λάβω πραγματικά μέρος σε όλο αυτό το "πανηγύρι" όταν θα νοιώσω την εσωτερική ανάγκη και γνωρίζοντας το τι κάνω και γιατί. Αλλιώς απλά χανόμαστε στη μετάφραση, που είπε και η lili  

  5. # Anonymous Anonymous

    Και που να δεις εμένα (την άθεη - αντίχριστη) να προσπαθώ τεχνιέντως να ΜΗΝ πω "Χριστός ανέστη - αληθώς -κλπ" σε συγγενείς και λοιπούς παρευρισκόμενους.... σουρεάλ καταστάσεις!!!
    Πέρσι ας πούμε έβαλα φωτιά στα μαλλια της θείας μου...(oh, yes!)

    P.S: και γιατί δηλαδή το γάλα είναι βλαβερό? εγώ που πίνω 1.80 έγινα και δεν έχω ούτε ένα σφράγισμα!
    P.S2: άσχετο, αλλά μιας και λέμε για γάλα, ξεσήκωσε το δικηγόρο να πάμε θέατρο (παράσταση "το γάλα"), έχω διαβάσει καλά πράγματα.  

  6. # Anonymous Anonymous

    Διάβαζα το ποστ κι είχα λυθεί στο γέλιο, αναλογιζόμενη τον εξάψαλμο που θα έτρωγες από τους "βαθιά θρησκευόμενους" που θα εξανίσταντο με την περιγραφή σου... αλλά τελικά η μπλογκόσφαιρα με διαψεύδει και χαίρομαι πολύ!!

    Μου τη δίνει απεριόριστα το τσίρκο που έχουν καταντήσει το Πάσχα, γιατί πέραν αυτού, είναι η μόνη γιορτή που με συγκινεί αισθητικά. Η μόνη γιορτή που θα πάω στην Εκκλησία για να σκεφτώ και να ακούσω τους πανέμορφους ύμνους, και πλέον αυτό είναι αδύνατο με τον κόσμο που πάει για να κοινωνικοποιηθεί!!

    Κατά τα άλλα, η νηστεία είναι καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, και για γέλια όταν ψάχνουμε νηστίσιμα φαγώσιμα στην Αγγλία (εκπληκτικό το πόσα βρίσκεις πάντως).

    Όπως ο Χριστιανισμός πήρε ό,τι παγανιστικό έθιμο εορταζόταν σε μεγάλο εύρος και το ενσωμάτωσε, έτσι κι εγώ πλέον παίρνω ό,τι με βολεύει και το ακολουθώ για δικούς μου λόγους. Έχω πάντως να πατήσω σε ελληνικό Πάσχα από τότε που μετανάστευσα - μάλλον λέει πολλά αυτό...

    Χώσε, iblog μου!!  

  7. # Anonymous Anonymous

    Ξάδερφε I sympathize with you γιατί σε σέρνουν οι δικοί σου στο χωριό με το ζόρι, ενώ ούτε ο τόπος, ούτε τα πρόσωπα, ούτε η αφορμή παίζουν για σένα ρόλο πια. Αυτό είναι τραγική καταπίεση. Εύχομαι να μην είναι τελικά τόσο βαρετή η παραμονή σου εκεί.

    Εγώ αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια λαχταράω νά 'ρθει το Πάσχα, γιατί μαζί του έρχονται οι ηλιόλουστες μέρες, τα μαγευτικά χρώματα των τοπίων και μοσχοβολάει ο τόπος πεύκο και λουλούδια (ένεκα που μένουμε δίπλα στον περιφερειακό και τα δέντρα...)!!!! Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο post σου, σιχαίνομαι το χειμώνα και περιμένω πώς και πώς νά 'ρθει η Άνοιξη. Άνοιξη και Πάσχα στο μυαλό μου πάνε πακέτο, λαχταράω και τα δύο μαζί.

    Σε αντίθεση με σένα, επίσης, ενώ ως παιδάκι τη μαγειρίτσα δεν ήθελα ούτε να τη βλέπω, ως μεγάλη (...) ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΗ ΒΡΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΟΥ!!! Τρελλαίνομαι για μαγειρίτσα, και λέγε ό,τι θες για το εντόσθιο! Αν δεν ήταν τόσο μπελαλίδικο φαγητό, θα την έφτιαχνα όσο πιο συχνά μπορούσα! Εσύ, πάλι, αφού δεν αντέχεις να τη βλέπεις, εφοδιάσου εκείνη τη μέρα μ' ένα κουτάκι... ΝΟΥΤΕΛΑ και ξέσκισέ το!!

    Όσον αφορά τη νηστεία, δεν έκανα ποτέ μου, δεν έχω αντοχή. Λατρεύω επίσης το γάλα, δεν ξέρω αν είναι ή όχι βλαβερό, τελικά, πάντως το πίνω ανελειπώς. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το στερηθώ, έτσι κι αποφάσιζα να κάνω νηστεία. Ο στόχος της νηστείας όμως δεν είναι να πάθεις αβιταμίνωση από τη στέρηση, αλλά ΚΥΡΙΩΣ να "νηστέψεις" από τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που κάνεις κι αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και όλους τους άλλους, αυτές τις 40 μέρες... Η πραγματική πρόκληση και απαίτηση της νηστείας είναι να κατορθώσεις να μην σκεφτείς άσχημα ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ! ΓΙΑ 40 ΜΕΡΕΣ. Και όχι μόνον αυτό: ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΠΛΗΓΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΚΡΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΣ ΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΑ!!!!!!!!!!!

    Ποιος μπορεί να το κάνει αυτό;;;;;;; Αμφιβάλλω αν και οι ίδιοι οι μοναχοί το κατορθώνουν. Επειδή όμως αρκετές φορές το άκουσα και μ' έβαλε σε σκέψεις, επειδή στη ζωή μου παραδέχομαι ότι ουκ ολίγους εμίσησα, φαντάζομαι ότι όποιος καταφέρνει ν' αφήσει την πίκρα να διαλυθεί και να φύγει από μέσα του, θα πρέπει να αισθάνεται απίστευτη ανακούφιση... Εύχομαι προσωπικά να το νιώσω καμιά μέρα...

    Λοιπόν, σου εύχομαι καλό blogging από το χωριό και όσο πιο καλά γίνεται να περάσεις!

    ΥΓ.: Μία φορά, το 1997, γιόρτασα το Πάσχα στην Ιταλία (Ρώμη). Εντελώς ξενέρωμα η υπόθεση. Ούτε μεγάφωνα ν' ακούγονται οι ψαλμωδίες, ούτε κοσμοσυρροή, ούτε πυροτεχνήματα, ούτε καν καμπάνες να χτυπήσουν!! Τίποτα!! Μουγγαμάρα! Σαν να πήγαμε μιά απλή βόλτα στο πάρκο και φύγαμε. Χάλιααααααα!!!  

  8. # Anonymous Anonymous

    Μπαινοντας τυχαια εδω μεσα, διαβασα το θεμα και της απαντησεις σας...
    Το οτι συμφωνω με την Μαιρη απο την θεσ/νικη ειναι αυτονοητο γιατι προφανως ειναι η μονη που εχει ωριμοτητα, ως ειθιστε μια και ειναι γυναικα...
    Ενω ολοι οι αλλοι πρεπει να ειναι αρρενες...και μαλιστα νεαρας ηλικιας...που πιστευουν οτι κανουν την επανασταση τους κυρια στους γονεις τους και μετα στην παρεα τους...
    Φιλοι μου κατ αρχην κανεις πια σημερα δεν καταπιεζει κανενα...αμα θες τρως αμα θες πινεις γαλα...δεν εχουμε ισλαμικο νομο που αν σε δουν να τρως γουρουνακι σε εκτελουν στα 3 μετρα!
    Η νηστεια περα απο οσα ειπε η Μαιρη...ειχε και αλλη μια σημαντικη παραμετρο, πριν απο 2000 χρονια...
    Οι ανθρωποι τοτε τρωγανε σα γουρουνια...και ητανε τετραπαχοι και ετσι ειρθε η θρησκεια να μιλησει για νηστεια με απωτερο στοχο την αποτοξινωση του σωματος.
    Φυσικα εκεινοι μιλουσαν για αποτοξινωση ψυχης, αλλα βασικα ητανε για το σωμα...
    Το βεβαιο ειναι οτι η υπερβολη ποτε δεν οφελησε κανενα, ετσι οταν η νηστεια δεν εχει και μια λογικη τοτε παμε στην υπερβολη που πηγαζει απο τον υπερβολικο θρηκευτικο παραλογισμο...
    Παν μετρον αριστον ελεγαν οι αρχαιοι μας προγονοι.
    Οσο για ολους εσας που ειστε κατω απο τα 20 ετη...
    Αν θελετε επανασταση, να επαναστατησετε κατα ολων εκεινων που σας αποβλακωνουν με τα ηλιθια εργα της τηλεορασεως, με τα ανουσια κουτσομπολιστικα περιοδικα, με τα αποβλακωτικα κεντρα της δηθεν διασκεδασεως, οπου καθεστε ορθιοι με ενα ποτηρι ποτου (μπομπα) και στριμωγμενοι αγωνιζεστε να κουνηθητε και να μιλησετε...
    Και αυτο λεγεται διασκεδαση....
    Να επαναστατησεται γιατι ενα Cd στοιχιζει μισο ευρω και σας το πουλανε 20....και μετα σας λενε η πειρατεια σκοτωνει την μουσικη...και τοσα αλλα...εκει να κανετε την επανασταση σας...και οχι αν σας καταπιεζει το Πασχα που ειναι μια πολυ μεγαλη κουβεντα και ολοι εμεις δεν εχουμε ισως τις γνωσεις για να μιλησουμε σοβαρα τι σημαινει ολη αυτη η ιστορια που λεγεται Πασχα...
    Κλεινοντας...θα σας υπενθυμισω οτι τα παλια χρονια που δεν υπηρχε τηλεοραση και το μονο ραδιοφωνο ητανε της ΕΡΤ επαιζε απο την Μ.Δευτερα μεχρι την Κυριακη Του Πασχα πενθιμη μουσικη....απο Κλασσικη μουσικη...και μαλιστα οτι πιο βαρυ και πενθιμο υπηρχε στο κλασσικο ρεπερτοριο...εκει να σας εχω που οπως λενε οι παλιοι μαυριζε η καρδια σου...
    Αυτα τα ολιγα....
    Και μην ξεχνατε τι ειναι μια εβδομαδα μπροστα στην αιωνιοτητα....  

  9. # Anonymous Anonymous

    Αμήν.  

  10. # Anonymous Anonymous

    ωθγλκλκξ09ποι-μλκμνθ09θ9κξιη  

  11. # Anonymous Anonymous

    Rexacos

    Respect , Συμφωνω σε πολλα μαζι σου. Με τον καιρο αμα ψαξει κανεις θα γνωρισει την αληθεια αρκει να το επιζητει. Το τι μας πλασαρει η λεγομενη τιβι φαινεται και απο τα γραφομενα των προηγουμενων παιδιων. Ετσι νομιζα και εγω καποτε ο δηθεν μαγκας και επαναστατης. Οταν ετυχε να παω μια επισκεψη στο Αγιον Ορος γεματος μαγκια και τσαμπουκα τοτε πηρα μια γευση τι σημαινει Ορθοδοξια, Χριστος, νηστεια κτλ και δεν το μετανιωσα. Ποιος εγω που ασχολιομουν με ενα σωρο αλλες θρησκειες νομιζοντας πως βρηκα ακρη αλλα ευτυχως η μεγαλη λαχταρα να γνωρισω την αληθεια με εκανε να γυρισω ξανα στην μονη αληθεια. Και νηστεια που προσπαθω να κανω ποτε δεν με ενοχλησε. Ισα ισα το αντιθετο. Σιγουρα ειναι ζορι να στερησαι καποιες τροφες αλλα στο τελος οποιος δοκιμασει με καθαρα τη καρδια θα καταλαβει πολλα τα οποια δεν περιγραφονται με λογια.  

Post a Comment



 

Powered by Blogger.